ČERVEN – tenké střevo
Červen symbolizuje příchod léta, krásných dlouhých teplých dní a krátkých voňavých nocí.
V červnu je nejvíce ohroženo tenké střevo, které nese podle tradiční čínské medicíny symboliku ohně. Barva tohoto období je červená. Tenkým střevem přijímáme potřebné živiny do těla a je tedy jakousi vstupní branou pro vstřebávání výživných látek a tekutin do organismu. Plocha tenkého střeva je údajně stejně velká jako tenisový kurt, proto je důležité o něj pečovat kvalitní stravou.
Párovým orgánem tenkého střeva je srdce. Tenké střevo ze své hlubší podstaty tedy chrání naše srdce. Tenké střevo je tvořeno dvanáctníkem, lačníkem a kyčelníkem. Poruchy těchto částí mají druhotně vliv i na páteř, slinivku a tím i na sliznice. Bolesti žaludku, nadýmání a průjmy patří k projevům onemocnění.
K nejčastějším potížím vycházejících z nerovnováhy tenkého střeva se řadí průjem. A to jak ten akutní, tak i chronický.
V dnešní době se hojně oslabení tenkého střeva projevuje nesnášenlivostí lepku tzv. celiakie. Přemíra lepku způsobuje poškození sliznic a následně horší vstřebatelností živin.
Podobně je tomu i u Crohnovi choroby (chronického zánětu tenkého střeva).
Nejaktivnější doba pro tenké střevo je mezi 13-15 hod. Není tedy vhodné jej v tuto dobu zatěžovat jakoukoliv stravou, která v něm bude dlouhodobě stagnovat. Dobré jsou zeleninové či ovocné šťávy a saláty nebo bylinkové čaje.
Co se týče typu stravy, vycházejme s doporučení pro předešlý měsíc květen a doplňme ji o to, co nám nyní roste – špenát, ředkvičky, zelené saláty, čekanka, chřest, okurky, rajčata, jahody, třešně, maliny.
Z luštěnin jsou to převážně fermentované výrobky. Pro posílení slinivky a zlepšení stavu sliznic (nejen střev) je vhodné zařadit bezlepkové obiloviny jako jsou jáhly, pohanka, amarant, rýže.
Pro ty, kdo konzumují maso je vhodné střídmě grilované a hojně obalené v bylinkách, jehněčí a skopové. Je dobré omezit sůl, která zadržuje v těle vodu a vodu spíše do pokrmů přidávat. Naopak je důležité konzumovat v dostatečné míře, zdravé tuky (a to i když máme nadváhu).
Mléčné výrobky je vhodné konzumovat převážně zakysané.
Výborné jsou čerstvé bylinky jako pažitka, máta, tymián, šalvěj, bazalka, oregano, rozmarýn, saturejka nebo třeba kurkuma.
Factor Base:
Factor Base je unikátní vícekomponentní doplněk stravy s blahodárnými a revitalizujícími účinky stimulující obranyschopnost organismu. Přírodní bez chemie.
Děkujeme, že jste našimi zákazníky !
E-shop www.a-zdravi-z.cz