Menu
košík
0
cz
CZK
kategorie

Kalendář zdraví - Duben

01. 04. 2019, 09:33

Játra

Duben znamená ohromné změny v přírodě. Energie jara se probouzí ve své maximální síle.

Inspirujme se přírodou a najdeme tam veškeré návody a moudrosti.

Nejvíce jsou nyní ohrožena játra, která jsou hlavním orgánem látkové výměny a metabolismu. A proto nejvíce ovlivňují všechny orgány v těle. Játra jsou detoxikačním orgánem těla. Jsou tzv. chemickou továrnou našeho těla. Mimo jiné ukládají vitamíny rozpustné v tucích, zásobují cukrem, který postupně uvolňují do krevního řečiště a samozřejmě pomáhají k účinnému trávení tuků. Téměř všechny procesy v našich tělech jsou řízeny játry nebo jsou alespoň pod jejich vlivem.

 

Jak se oslabení jater projevuje?

Játra sama o sobě nebolí, jejich oslabení se projevuje jiným způsobem. Podle čínské medicíny ovlivňují játra svaly a šlachy a také oči nebo nehty. Mezi typické fyzické projevy patří velká svalová únava, někdy i zvýšená teplota, bledá pleť, zhoršující se vidění nebo citlivost na světlo, různé rýhování na nehtech, tlak v pravém podžebří, který stoupá nahoru. Pálení žáhy a problémy se zažíváním.

 

Jak se dostat do rovnováhy?

Naprosto zásadní je nepřetěžovat játra (jak stravou, tak i duševní nepohodou) a pozvolna začleňovat i pohybové aktivity, které nás nebudou vyčerpávat. Vhodné jsou procházky, jízda na kole nebo běh.

Játra mají vysokou regenerační schopnost – podle orgánových hodin jim od 23:00 prospěje klid a teplo. V době od 23:00 – 3:00 nepijte žádný alkohol, velmi si tím játra poškozujete!

Je nutné vyloučit (alespoň na období dubna) všechny potraviny, které játra oslabují, jako mléko, mléčné výrobky, nekombinovat kávu s mlékem, všechna smažená a tučná jídla, sladkosti a v neposlední řadě také alkohol. Žádný fast food! Pokud je to možné, dávejme pozor na nadměrné užívání léků.

 

Jaké potraviny nám pomohou posílit játra?

Obecně lze říct, že k posílení jater výrazně přispívají potraviny přirozeně kyselé chuti a doplňují je potraviny hořké chuti – tzv. hořčiny. Mezi nejlepší patří ostropestřec mariánský, dále listy pampelišky nebo extrakt z kořene pampelišky. Pampeliška je obecně základní bylinkou při léčení jater. Vhodné je také pít jaterní čaje.

Co se týče přípravy pokrmů, je vhodné vaření v páře a zařazení přirozených syrových potravin. Z luštěnin jsou vhodné naklíčené mungo fazole a obecně výhonky luštěnin. Mezi pro játra prospěšné obiloviny patří – bulgur, kuskus, pšenice, špalda nebo rýže. Ze zeleniny zařaďme zelený hráček, zelí kyselé, saláty, ředkvičky, ředkve, kedlubnu, pampelišku, čekanku, kopřivu, polníček, bílou řepu a postupně všechnu, co začíná růst.

Z ovoce citróny, jablka, hrušky nebo jahody.

Pokud konzumujete maso, tak se nyní soustřeďte na játra a pokud možno z ekologického chovu zvířat, dále pak na maso ze slepice, kachny a kuřete.

Vhodné jsou zdravé tuky jako olivový (v kombinaci s mrkvovou šťávou), bodlákový, rýžový olej nebo kokosový. Dále ořechy, semínka a avokádo.

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací