X

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Menu
košík
0
cz
CZK
kategorie

Kalendář zdraví na Březen

01. 03. 2019, 09:37

3. BŘEZEN – Žlučník

Příroda se pomalu začíná probouzet a je nejvyšší čas začít probouzet i naše tělo. Každý z nás už se těší na příchod jara.

Podle tradiční čínské medicíny je v březnu nejvíce ohrožen žlučník s elementem jara dřevo.

Jak se oslabení žlučníku projevuje?

Oslabení nebo nějaké poruchy žlučníku se mohou na fyzické úrovni projevovat bolestmi kloubů – kyčlí, ramen, loktů (tenisový loket) nebo i kolen, zejména z vnější strany, ale i bolestmi pod hrudní kostí, nespavostí (obzvláště mezi 23:00 – 01:00), nevolností po jídle, nadýmáním, bolestmi hlavy až migrénami. Mezi běžně známé projevy (většinou už při výrazném oslabení žlučníku) patří žlučové kameny, záněty žlučníku a posléze i žlučníkové nádory.

Na psychické úrovni jsou to krátké a rychlé projevy zlosti, hysterie, vysílání agresivní energie a hněvu, které mohou být i potlačované. Žlučníkové kameny jsou vlastně jen zhmotněná, zkamenělá agrese a zloba. Strach stát si za svými potřebami a názory, vyhýbání se konfliktům a držením vše v sobě, může způsobit až žlučníkovou koliku. Také nerozhodnost a bojácnost poukazuje na oslabenou funkci žlučníku

Jak se dostat do rovnováhy?

Velice důležité je odlehčit našemu trávení. Je potřeba výrazně omezit tučná a smažená jídla a pokud možno vyřadit na dobu března a dubna (nebo při žlučníkových potížích) všechny živočišné produkty vč. mléka. Jakékoliv chemické preparáty vyřaďme ze svého života! Vzhledem k tomu, že nejohroženějším smyslovým orgánem jsou oči, je potřeba je chránit před studeným větrem i silným jarním sluníčkem.

Jaké potraviny nám pomohou posílit žlučník?

Z pohledu stravy je to vhodné období pro očistu našeho organismu, našeho trávení. Každé ráno vypijme nalačno teplou vodu s citrónem. Na začátku března jsou ještě vhodná teplejší jídla s kombinací syrové zeleniny. Postupně začínejme do našeho jídelníčku zařazovat i potraviny s osvěžujícím účinkem. Pomohou jak žlučníku, játrům, tak i naší krvetvorbě.

Ze zeleniny zařaďme zejména vše, co začíná růst. Pickles (nakládaná kvašená zelenina), zelí kyselé, saláty, ředkvička, ředkev, pampeliška, čekanka, kopřiva, polníček, červená řepa. Z obilovin bulgur, kuskus,pšenice, špalda, rýže, žito. Velmi vhodné je cokoliv, co naklíčíme. Mezi vhodné luštěniny patří bílé a červené fazole. Z hub zařaďme hlívu ústřičnou. Obecně konzumujme ve větší míře vše, co je přirozeně kyselé a zelené.

Na očistu organismu jsou dobré různé bylinné čaje, které obsahují hořčiny a jsou močopudné – kopřivový čaj, čaj lapacho, ostropestřec marijánský, citrónová voda. I tzv. superfood (super potraviny), jako chlorella, spirulina nebo zelený ječmen. Pijme dostatečné množství vody, abychom tělo krásně „propláchli“.

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text: