Menu
košík
0
cz
CZK
kategorie

Kalendář zdraví - Září

13. 09. 2018, 11:23

9. ZÁŘÍ – slezina a slinivka

 

V září nastává období zklidnění přírody i nás samotných. Po teplých dnech přichází více těch chladnějších a s tím i doba sklizně a niternějšího zamýšlení. Podle čínské medicíny jsou v tomto období nejvíce oslabeny orgány slezina a slinivka.

Z pohledu čínské nebo z pohledu celostní medicíny jsou slezina a slinivka významnými orgány. Slezina se podílí na obranyschopnosti našeho organismu. Pokud jsme náchylní například na virová onemocnění, značí to energetické oslabení nebo poruchu právě sleziny. Podílí se také na naší vitalitě a chuti do života. Slezina je úzce provázaná se slinivkou, která je důležitým prvkem nejen v trávení, ale má na starosti také všechny sliznice.

 

Jak se oslabení slinivky a sleziny projeví?

Mezi typické projevy patří starostlivost, nadměrné přemýšlení nad problémy bez vyhlídky řešení, tvorba oparů, porucha zažívání, nadýmání, náchylnost k modřinám, únava, snížená imunita nebo i snaha poučovat. Extrémní chuť na sladké nebo naopak absolutní nechuť na sladká jídla.

 

Jak se dostat do rovnováhy?

Číňané věřili, že vyváženost chutí a stravy je zásadní pro zdraví a psychickou rovnováhu.

Doporučuje se vyhnout bílému cukru a bílé mouce, zmrzlině, čokoládě, živočišným tukům, přepalovaným jídlům a alkoholu.

Naopak je potřeba do svého jídelníčku zařadit vše, co je přirozeně sladké a to, co nám příroda nyní nabízí. Také pobyt na čerstvém vzduchu a denním světle pomůže zharmonizovat oba tyto orgány.

Z obilovin jsou vhodné jáhly a sladká rýže, ze zeleniny vše, co je žluté, kulaté a co roste nad zemí – dýně, kukuřičný klas nebo cibule. Čínská medicína také doporučuje k posílení sleziny a slinivky kombinaci obilovin, nejlépe rýže a luštěnin přirozeně sladké chuti.

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací